De Rentebarometer: Info

Wat wordt bedoeld met gemiddelde?
Er zijn bankiers die goekopere of duurdere tarieven aanrekenen. De laagste bodem voor uw lening is afhankelijk van de kwaliteit van uw dossier en de verschillende acceptatievoorwaarden van de banken.

Wat zijn bodemjaarrentevoeten?
Bodemrentevoeten zijn de rentevoeten die in de markt verkregen worden na onderhandelingen tussen de financiële instelling en de kandidaat ontlener of de persoon die zijn belangen vertegenwoordigt (i.c. tussenpersoon...). Zij kunnen aanzienlijk verschillen met wat de financiële instellingen aankondigen als basisrentevoet (rentevoet die voor elk dossier kan verkregen worden mits rekening te houden met de minimale aanvaardingsnormen van de financiële instelling). Het verschil tussen basisrentevoeten en bodemrentevoeten hangt dus in grote mate af van de kwaliteit van het ingediende dossier en de klantenrelatie die de financiële instelling heeft of verwacht te hebben.

Wat is quotiteit?
Dit is de verhouding van het ontleende bedrag ten opzichte van de geschatte verkoopwaarde van de woning. De quotiteit geeft het risico aan dat een bank loopt in het geval de ontlener de lening niet kan aflossen en de woning verkocht moet worden. Bij een lage quotiteit, is het financiële risico voor de bank kleiner, en zal de aangerekende rente dus ook lager zijn.

Telt de looptijd van de lening niet mee?
De tarieven die de rentebarometer aangeeft, worden niet bepaald door de looptijd van de lening, wel door de periode waarna de bank de rente kan aanpassen aan de marktsituatie.

Een voorbeeld om een en ander te verduidelijken. Als een bank een lening met een vaste rente toestaat voor een periode van vijf jaar, moet ze proberen in te schatten hoe groot het risico is dat de rente tijdens die komende vijf jaar zal stijgen. In functie van dat risico zal ze haar tarief bepalen.

Als diezelfde bank een even grote lening voor een periode van twintig jaar toestaat, met de mogelijkheid om de rente om de vijf jaar aan te passen, is het risico van beide leningen voor haar identiek. In het tweede geval bekijkt ze de situatie om de vijf jaar gewoon opnieuw, schat het risico voor de daarop volgende vijf jaar opnieuw in en bepaalt opnieuw haar tarief. En dat drie keer na elkaar.

Wie belangstelling heeft voor een woonkrediet kijkt dus naar de periode waarin hij/zij zeker wil zijn van zijn/haar rente. Verkies je een lening met vaste rente voor een periode van tien jaar, dan kijk je naar de leenformule met een eerste rentevaste periode van twintig jaar. Kies je voor een lening op vijfentwintig jaar met vijfjaarlijks herzienbare rente, dan kijk je naar de regel met de leenformules met eerste rentevaste periode van vijf jaar. Wordt het een lening op vijftien jaar met vijfjaarlijks herzienbare rente, dan kijk je naar dezelfde regel. Maar voor een lening op dezelfde looptijd maar met jaarlijks herzienbare rente kijk ja naar de eerste regel van de tabel.

Wie is de Immotheker?
De Immotheker is een onafhankelijk hypotheekadviseur. U kan er terecht voor gratis advies in verband met woonleningen en woonplanning.

Meer info over de Immotheker en simulaties op basis van deze rentebarometer vindt u op www.immotheker.be